Het belangrijkste artikel als jij meer kennis wilt over afvallen. Een kort verhaal over misvattingen, de gezondheidsindustrie en de vrij simpele waarheid.
Wat ons tegenwoordig opvalt is het feit dat er voor de consument een wirwar aan tegenstrijdige informatie is m.b.t. afvallen, sterker worden en je lichaam in shape brengen. Om jou te helpen is de meest onderbouwde wetenschappelijke informatie in een overzichtelijk rijtje gezet zodat jij duidelijkheid krijgt in jouw lichaam en in jouw resultaat.
Want afvallen en je lichaam shapen is minder ingewikkeld dan wat de gezondheidsindustrie jou wil doen geloven. Door deze blog kom jij te weten wat de theorie achter afvallen en aankomen is.
De energiebalans
Het principe waar het om draait en waar ik je vandaag uitleg over ga gegeven is de “energiebalans”. De energiebalans is een principe dat weinig besproken wordt omdat het niet de meest spannende, hippe term is waar veel mensen op hopen. Het is geen shortcut voor snel resultaat, het is geen wonder drankje en ook geen magische steen (verderop ga je deze steen snappen). Het is een principe wat tijd nodig heeft om duurzaam resultaat te geven. Aan het einde van deze blog valt alles op z’n plek en kan jij dit principe toepassen in je eigen leven.
De energiebalans is precies wat de naam doet vermoeden en het is eigenlijk super simpel! Bij aankomen of afvallen gaat het om het volgende:
-Hoeveel energie komt mijn lichaam binnen
-Hoeveel energie wordt er door mijn lichaam uitgegeven
De balans tussen energie uitgave en energie inname
Thats it…..
De 3 scenario's
Wanneer we het over energie hebben bij de energiebalans, dan hebben we het over calorieën. Hoeveel calorieën krijgt mijn lichaam binnen en hoeveel calorieën verbruikt mijn lichaam. Er zijn 3 scenario’s mogelijk:
1 Ik krijg meer calorieën binnen dan de hoeveelheid calorieën die mijn lichaam uitgeeft (energie overschot)
2 Ik krijg evenveel calorieën binnen als de hoeveelheid calorieën die mijn lichaam uitgeeft (onderhoud)
3 Ik krijg minder calorieën binnen dan de hoeveelheid calorieën die mijn lichaam uitgeeft (energie tekort)
Als de bovenstaande scenario’s gedurende langere tijd worden volgehouden zal dit resulteren in 3 verschillende eindresultaten:
Resultaat scenario 1: gewichtstoename. Het overschot aan energie dat het lichaam ontvangt wordt opgeslagen als vet. Te veel calorieën binnenkrijgen zal resulteren in vet toename.
Resultaat scenario 2: stabiel gewicht. Dit komt doordat de balans gemiddeld gezien op onderhoud staat. Dit kan ook gebeuren wanneer er af en toe in een overschot wordt gegeten en af en toe in een tekort wordt gegeten. Omdat de uitgave en inname in balans is, zal er geen extra vet worden opgeslagen.
Resultaat scenario 3: gewichtsafname. Door een energietekort over een langere periode. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam minder energie binnenkrijgt dan dat het gebruikt om normaal te kunnen functioneren. Om in een energietekort te kunnen functioneren gebruikt het lichaam dan lichaamseigen energievoorraden: vet.
Enige nuance is hier wel op z’n plek. Deze scenario’s gelden alleen wanneer er sprake is van langdurig verblijf in een van deze scenario’s. De volgende momenten zullen ook voorkomen: 1: Twee dagen in een energietekort gegeten, vervolgens 1 kilo zwaarder zijn 2: Een aantal dagen veel te veel gegeten, maar alsnog 500 gram lichter zijn
Hoe dit kan lees je in: "Gewicht fluctuaties. Waar komen ze vandaan en hoe ga je er mee om?"
De wetenschap is hier ontzettend duidelijk over: aankomen en afvallen is het resultaat van de energiebalans. Er is geen magische steen, er zijn geen wonderdrankjes…. Het is de energiebalans, knoop dat in je oren.
Nu de scenario’s bekend zijn kan er worden gekeken hoe we deze informatie kunnen inzetten in de praktijk, want de theorie is leuk maar hoe ziet het dagelijks leven er uit?
Het komt er simpelweg op neer dat:
-wanneer je meer calorieën eet/drinkt dan je nodig hebt: je aankomt
-wanneer je evenveel calorieën eet /drinkt als de hoeveelheid die je lichaam nodig hebt: je op gewicht blijft
-wanneer je minder calorieën eet/drinkt dan je nodig hebt: je afvalt
Je kan calorieën tot je nemen in de vorm van voeding en vocht. Een overschot aan calorieën betekent simpelweg dat er teveel energie door voeding of vocht is ingenomen. Het is daarom van belang om te begrijpen dat de basis van aankomen en afvallen ligt bij de hoeveelheid calorieën die genuttigd worden.
Tegenover de inname van calorieën staat de uitgifte van calorieën door je lichaam. Je lichaam heeft calorieën nodig om te kunnen leven, om je organen te kunnen laten functioneren en je simpelweg te kunnen laten bewegen. Het is mogelijk om de verbranding van calorieën te verhogen door meer te bewegen. Mensen zijn alleen geneigd om de hoeveelheid energie die ze verbrand hebben enorm te overschatten. Een stuk wandelen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er 100 calorieën worden verbrand, terwijl de meeste mensen dit zouden schatten op 250 (dit is een fictief voorbeeld).
Zorg er daarom voor dat er een energietekort wordt gecreëerd door middel van de energie inname. Nuttig minder calorieën dan je nodig hebt. Eet producten die vers zijn, eet gevarieerd en eet producten die een normale tot lage hoeveelheid calorieën bevatten.
Maar als de basis zo simpel is, waarom wordt het dan zo moeilijk gemaakt?
Al met al klinkt het simpel, eet minder calorieën dan je nodig hebt en je valt af. Maar hoe komt het dan dat er tegenwoordig zoveel mensen zijn met overgewicht. Dit is een uitgebreid onderwerp die ik in een andere blog nog zal uitleggen.
De magische steen!
Wij gaan verder met een overzicht van allerlei diëten en waarom deze zo ontzettend goed werken. Om het duidelijker te maken beginnen we met het bijzondere verhaal van de heilige steen.
Er was lang geleden een heilige steen, deze steen stond op een heilig stuk grond midden in een oud dorp in frankrijk. De steen had een magische kracht, het was in staat om mensen te helpen bij het verliezen van gewicht. Om dit magische resultaat te bereiken moesten mensen maar liefst 7 dagen op deze steen zitten. In deze dagen mochten zij ook niet eten, want dat zou de magische krachten van de steen verstoren. Wanneer mensen na 7 dagen van deze steen af kwamen was iedereen kilo’s afgevallen. Het effect van de magische steen….
Of was het geen magische steen, maar vielen mensen af omdat ze simpelweg 7 dagen lang niks mochten eten?
Er is geen magische steen en er is simpelweg geen magisch dieet. Je kan je dan ook afvragen: is het ene dieet daadwerkelijk effectiever dan het andere dieet? De onderstaande tabel geeft een mooi overzicht:
Er wordt vaak verkondigd dat er een bepaald dieet is dat ontzettend goed werkt. Het is baanbrekend en helpt miljoenen mensen over de hele wereld. Je moet het geprobeerd hebben en alle BN’ers doen het!
Als je verder kijkt dan de oppervlakte kom je erachter dat al deze diëten werken omdat er op verschillende manieren een negatieve energiebalans wordt gecreëerd. Bij Weight Watchers moet je punten tellen, bij Intermittent Fasting mag je op beperkte tijden eten, bij Koolhydraat arm vermijd je koolhydraten…
Al deze methodes werken…. Allemaal…. Dat komt omdat er bij iedere methode een negatieve energiebalans wordt gecreëerd.
Daarom is het van belang dat er wordt gekozen voor een manier die werkt voor de individu. Ja, sommige mensen vinden een ‘dieet’ fijn. Andere mensen kiezen er simpelweg voor om vers te eten en extra groente en fruit te eten. En weer andere kiezen ervoor om bij te houden hoeveel calorieën zij gegeten hebben.
Tot slot
Dat iets werkt voor jou, betekent niet automatisch dat dit de enige methode is.
Als laatste wil ik jullie een aantal simpele tips meegeven die je altijd kan toepassen en die de ruggengraat zouden moeten zijn van jouw voedingspatroon:
-Eet vers & gevarieerd
-Maak het lekker
-Eet zo weinig mogelijk bewerkte producten
-Heb geduld, het is geen sprint
-Kies de manier die voor jou werkt.
Merk je dat je door de bomen het bos niet meer ziet, stuur ons een email en wij gaan je helpen met jouw voedingspatroon!
Wat je net gelezen hebt is als volgt samen te vatten:
1: Aankomen en afvallen draait om de energiebalans
2: Eet en drink je meer calorieën dan je nodig hebt, kom je aan
3: Eet en drink je minder calorieën dan je nodig hebt, val je af
4: Er zijn geen wonder drankjes
5: Alle diëten werken omdat er een negatieve energiebalans wordt gecreëerd
6: Kies de methode die bij jou past
7: Eet vers, gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte producten
8: Voorkom honger en focus je op lange termijn resultaat
댓글