top of page

Progressive overload. Hoe werkt dit "geheim" voor spiergroei?

Progressive overload is een het onderwerp dat bij iedere sportschool uitgebreidt uitgelegd zou moeten worden, het beschrijft het principe dat nodig is om spieren te laten groeien en de prestaties te verbeteren. Het idee achter progressive overload is om de belasting op het lichaam geleidelijk te verhogen, zodat het zich aanpast en sterker wordt.


Er zijn verschillende manieren om progressive overload toe te passen, zoals het toevoegen van gewicht aan oefeningen, het verhogen van het aantal herhalingen of het verkorten van de rusttijd tussen sets. Dit gaat als volgt:


Wanneer jij het doel hebt gehaald om 3 setjes van 12 herhalingen te squaten met 50 kg, kan je de volgende training op een aantal manieren progressive overload creëren. Je kan ervoor kiezen om het gewicht te verhogen naar bijvoorbeeld 52,5 kg, je kan ervoor kiezen de herhalingen te verhogen naar 13, of je kan ervoor kiezen om de pauze korter te maken en de rest gelijk te houden. Dit principe is met vrijwel alle oefeningen mogelijk.


Lukt het niet om 3 sets te halen, bijvoorbeeld 12-12-8, dan kan je de volgende training alles gelijk houden en proberen de herhalingen te verhogen tot drie volledige sets.


Progressive overload werkt omdat het zorgt voor een geleidelijke toename van de belasting op het lichaam, waardoor het lichaam zich hierop aanpast en sterker wordt. Wanneer we regelmatig dezelfde oefeningen doen met dezelfde belasting, zal het lichaam zich op een gegeven moment niet meer aanpassen en zal de oefening minder efficiënt worden in het versterken en groeien van spieren. Door de belasting geleidelijk te verhogen, dwingen we het lichaam om zich aan te passen en verder te ontwikkelen.


Het is ook belangrijk om te onthouden dat progressive overload niet alleen van toepassing is op krachttraining. Het kan ook worden toegepast op andere vormen van fysieke activiteit, zoals cardiotraining of flexibiliteitsoefeningen.


Als je progressive overload wilt creëren, moet je voorzichtig zijn met het snel verhogen van de belasting op je lichaam. Een te snelle toename van belasting kan leiden tot blessures. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het verhogen van de belasting op specifieke delen van het lichaam, zoals de nek of rug, waarbij de vorm van de oefening vaak slechter wordt Het is daarom aan te raden om een professionele trainer te raadplegen om ervoor te zorgen dat je progressive overload op een veilige en effectieve manier toepast, waarbij ze kunnen je helpen bij het opstellen van een trainingsprogramma dat is afgestemd op jouw specifieke doelen en behoeften.


Progressive overload is dus een effectief middel om spieren te laten groeien, sterker te maken en de prestaties te verbeteren, mits het op een verantwoorde manier wordt toegepast. Werk met een professionele trainer om ervoor te zorgen dat je het op een veilige en effectieve manier toepast en zorg hierdoor voor maximaal resultaat.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page