top of page

Lokaal vet verliezen? Feit of Fabel?
Er wordt veel reclame gemaakt voor wondermiddelen waarmee je vet zou verliezen op specifieke plekken van je lichaam. Afslankthee voor een sixpack of een wondercreme gepromoot door een volledig afgetrainde dame. Hiermee verdwijnt jouw vet als sneeuw voor de zon en dat ook nog eens precies op de plek waar jij dat wilt! Kan dit?


Nee! Wonderthee en bijzondere smeersels werken niet om jouw vet te laten verdwijnen. Is het dan wel mogelijk om bijvoorbeeld door specifieke krachttraining vet te verliezen op de door jouw beoogde plek? Of moeten we ons richten op andere factoren om dit resultaat te bereiken?


Gericht een spier trainen om op die plek vet te verliezen

Veel mensen denken dat het trainen van een specifieke spier of spiergroep kan resulteren in vetverlies in precies die zones op je lichaam. Niet voor niets trainen veel mensen dan ook eindeloos buikspieren om zo hun buikvet kwijt te raken. Maar wetenschappelijk bewijs voor plaatselijk verlies -ook wel spot reductie genoemd- als gevolg van oefeningen is er niet.


De vetcellen rondom een spier die je traint laten los en komen in je bloed terecht. Dat deze vetcellen in je bloedbaan terecht komen betekent alleen niet dat je deze vetcellen ook kwijt raakt. Dit betekent dat het specifiek trainen van een spier er niet voor zorgt dat er op deze plek vet wordt verbrand.


Vetreductie en energiebalans

Elk lichaam heeft verschillende voorkeursplekken om vet op te slaan. Bij de een zal het vet eerder op de heupen worden opgeslagen en bij de ander op de buik. Bij sommige mensen zal het vet geleidelijk afnemen, terwijl de ander meteen een ingevallen gezicht krijgt. De plek waar vet wordt opgeslagen en waar het wordt verbrand is niet te beïnvloeden. Om overal vet te verliezen moet je in een negatieve energiebalans zitten. Minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt dus.


Een negatieve energiebalans betekent kort gezegd: minder energie binnenkrijgen dan het lichaam nodig heeft. Het tekort aan energie zal dan uit de lichaamseigen vetvoorraad gehaald worden. Hoe dit exact werkt is lees je in dit artikel.


Wanneer je lichaam voor een langere periode in een negatieve energiebalans verkeerd, wordt de energie uit je vetvoorraad gebruikt. Hierdoor wordt je vetvoorraad minder, wat resulteert in een lager vetpercentage. Je valt dus af!


Het is NIET mogelijk om te gaan sturen op welke plek het vet gaat verdwijnen. Het is een kwestie van doorzetten tot het vet ook op de door jouw gewenste plekken weg is. Hiervoor is een duurzame aanpak nodig, maar ook veel geduld. Wanneer je voor een duurzame aanpak kiest is het volhouden van die negatieve energiebalans heel goed te doen.Helaas is er nog altijd veel onduidelijkheid over hoe je duurzaam kunt afvallen. Dit komt voornamelijk omdat de beste methode om langdurig resultaat te bereiken niet heel spannend is. Niemand zit te wachten op een duurzame, consistente aanpak waarbij er moet worden gelet op de calorie inname. Niemand zit te wachten op iets basics als de negatieve energiebalans. Maar toch is dit dé manier om vet te verliezen en jou naar jouw einddoel te brengen als je strakker wilt worden.

Men wil dus maar al te graag dat er een makkelijke en snelle oplossing is om die kilo’s eraf te krijgen.


Dé grote ‘TellSell’ miskopen:

1: Electronic ab trainer

Deze hype is al meerdere keren volledig ontkracht. Dit apparaat geeft elektrische schokken aan je buikspieren. Het is pijnlijk en ook nog eens complete onzin. Het zorgt voor elektrische stimulatie, maar dit gaat echt je vet niet van je buik wegnemen. Om buikvet te verliezen is een consistente negatieve energiebalans nodig.


2: Waist Trainer

Er zijn nog steeds mensen die gebruik maken van een zogenaamde waist trainer. Dit is een strakke band die je om je taille bevestigt. Door de opgebouwde warmte wordt het vet onder de band verbrand. Helaas, ook dit is onzin. Door de hogere temperatuur onttrekt er vocht op deze plek. Zodra jij normaal drinkt is het vocht ook weer terug. Het gaat hierbij dus niet om vetverlies.


Shapen om je resultaat te optimaliseren

Vet verlies je dus door voor langere tijd in een negatieve energiebalans te verkeren. Doe je dit lang genoeg dan zal er over het hele lichaam vet verdwijnen, ook op de plek waar jij het wilt, maar ook op de plekken waar je dat misschien juist niet wilt. Wel kun je gaan ‘shapen’ en hiermee bijvoorbeeld jouw taille smaller laten lijken of je schouders breder.


Shapen is het slim inzetten van krachttraining, om bepaalde plekken van je lichaam visueel strakker te maken. Dit klinkt ingewikkeld maar in de praktijk is het heel simpel. Wanneer mannen bijvoorbeeld bredere schouders en rug krijgen door deze te trainen lijkt de taille smaller. De daadwerkelijke omvang van de taille verandert niet.

Bij vrouwen kun je bijvoorbeeld het zandloper effect krijgen door het trainen van schouders en rug te combineren met het trainen van de billen.


Het inzetten van shapen kan op eindeloos veel manieren. Het is belangrijk om je hierin te laten adviseren door een goede coach.


Samenvatting:

Hoewel er vaak anders wordt verteld, is het helaas niet mogelijk om lokaal vet te verliezen. Wondermiddeltjes bestaan niet en een specifieke spier trainen om hier vet te verliezen is ook niet mogelijk.


Om vet te verliezen op de plekken waar jij dit wil, moet je voor langere tijd in een negatieve energiebalans zitten. Hierdoor verbrandt je lichaam vetcellen die dienen als energie voor het lichaam. Wanneer je dit lang genoeg volhoudt, zal het vetpercentage over je hele lichaam afnemen. Ook op de plek waar jij dit wil.104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page